8. 2. 2012

26. Den - Památku Bangkok

Ráno raníčko brzo vstali, prádýlko sobě nachystali. Sviť sluníčko sviť ... Ať máme ostrý kontrasty na fotkách :-D
Tak dnes jsem začal trochu netradičně poeticky. Ale teď co se dnes doopravdy událo. Ranní brzké vstávání  abychom stihli co nejvíce památek, než bude horko a a ostré slunce. První zastávka - u brány Giant Swing a Wat Suthat, liduprázdno! Nádhera!
Po chvíli chůze jsme dorazili k paláci. Ejhle nějakej chlápek nás staví a povídá, že je svátek a palác je otevřen až od 12. (Nejdřív jsme mu nevěřili, ale když to potvrdili i policajti tak ok).  Ale proto že je svátek tak nás státem kontrolovaný tuk-tuky musí vozit za 10B. supr! Berem dva tuktuky a ty nás berou na Golden Mount - výběžek nad Bangkokem, kde je chrám. Super vyhlídka. Dále jedem na chrám usměvavého budhy. Tady je mimochodem na každý den jiný budha. Jo do mapy nám ten chlápek zakreslil nějakej bod, že je to zajímavá thajska faktory, tak tam jedem. Hajzlík ten chlápek z ulice! Je to zase hadrárna s šitím. Po chvíli odcházíme, vymyslel jsem trik, jak na ně ;-) ... Já jsem bussiness z Čech taky šijem obleky a říkám mu, "jo jo, je zajímavé porovnávat Vaše práce s našimi, je vidět, že svůj busines znáte... Možná Vás oslovíme o spolupráci..." a můžem jít :-D ...
Teď nastává zlomový bod dne, tuktukář na nás dělá smutné oči, jestli bychom se neuvolili na jednu hadrárnu, že stačí abychom tam 5min pobyli a že dostane poukázku na benzín ( jsou tak s tím obchodem domluvený). Přišlo nám fér, že to řekl na rovinu a 5 min nás nezabije. Finta "bussines man" zabírá :-D ... Ptáme se jestli ok, jestli má poukázku. Prej jo, ale že kolega nemá... A jestli ještě jednu zastávku. Ne! Tak dohoda nezněla! Po chvíli diskuze nás vytočil! Dostal za osobu 10B a šli jsme!! Blbce z nás dělat nebude! Poučení: při jakémkoli náznaku o shop razantně stát za svém! A nebrat nejlevnější tuk tuk! (když není svátek) ... Naštěstí jsme docela blízko (asi 1km) památky Vimanmek Paláce, odtud pokračujem lodí po řece do Grand Paláce. Cestování po řece lodním expresem 15B na os. Takže ty soukromníky za 200B na os nebrat ;-).
Grand paláce je moc pěkný, ale jsme nevhodně ustrojeni, musíme vystát frontu na oblečení. Holky dostávají sukně a košile a my tílkaři kalhoty a košile. Smažíme se ve vlastní štávě! Pujčovné je zdarma, ale vstup do paláce je za 400B na os (předchozí památky byli zdarma). Zajímavost: smaragdový budha se nesmí fotit z vnitřku, ale oknem smíme :-D přezbrojuju na Nikkor 55-300... No a hle budha jako na dlani ;-)
Další chrám s největším ležícím budhou Wat Po, je za hradbami paláce. Vstup 100B na os. Také moc pěkný komplex.
Pak cesta. Zpět po řece, a poslední Stojící vysoký budha u Wat Intharawhihan (snad jsem to napsal dobře) Je už šero, ale je to tu krásné! A jdem na hotel, tělo volá po sprše a po studeném Changu...
Zítra jdeme do China town... ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat